Geen categorie

Een reis door de kunst van het grondboksen

In de wereld van vechtkunsten, waar elke beweging en techniek een diepere betekenis heeft, is het herontdekken van de fundamenten vaak een verrijkende ervaring. Voor mij was het geven van een extra les aan mijn leerlingen, met de focus op grondboksen en mobiliteit aan de vloer, niet alleen een terugkeer naar oude herinneringen, maar ook weer een kans om mijn ervaringen te delen en mijn kennis door te geven aan de volgende generatie.

“Dishuquan” (地术拳) is de Chinese vechtkunst die ook bekend staat als “Groundboxing”. Het is een traditionele vechtkunst die zich richt op gevechten op de grond, vergelijkbaar met worstelen of grappling. “Di” (地) betekent “aarde” of “grond” en “shu” (术) betekent “techniek” of “vaardigheid”, terwijl “quan” (拳) verwijst naar “vuist” of “boksen”. Dus, “Dishuquan” kan worden begrepen als “grondtechniekboksen” of “grondvaardigheidsboksen”. Deze vechtvaardigheden leggen nadruk op het grondgevecht, positionering en controle over de tegenstander.

Terwijl ik gisteren mijn leerlingen begeleidde in het fundament van het grondboksen, werd ik overspoeld door flashbacks naar mijn beginjaren, toen ik zelf werd ondergedompeld in de discipline van de vechtkunst. De lange trainingsuren, het doorzettingsvermogen en de toewijding die nodig waren om zelfs de meest fundamentele posities onder de knie te krijgen, kwamen allemaal weer tot leven. Het waren momenten van zowel fysieke als mentale groei, die me gevormd hebben tot de instructeur die ik vandaag ben. Maar naarmate de tijd verstreek en mijn eigen vaardigheden zich ontwikkelden, realiseerde ik me het belang van niet alleen het beheersen van de techniek, maar ook van het begrijpen van de diepere betekenissen en filosofieën die belangrijk zijn bij de vechtkunst. Dit bracht me tot het punt waarop ik niet alleen de trainingsmethoden kon structureren en verfijnen, maar ook de rijke Chinese terminologie kon integreren die de Chinese vechtkunst doordrenkt.

 

In mijn kungfules, gericht op grondboksen en mobiliteit aan de vloer, heb ik een bijzondere oefening geïntroduceerd om de heupen en het bekken los te maken. Deze oefening, bekend als “海藻” (uitgesproken als “hǎizǎo”) in het Chinees, wat zich vertaalt naar “zeewier”, vormt een essentieel onderdeel van het repertoire van elke serieuze beoefenaar van grondboksen.

“海藻” is een oefening die niet alleen fysieke flexibiliteit bevordert, maar ook de innerlijke energie stroomlijnt en de verbinding tussen lichaam en geest versterkt. Het is een beweging die doet denken aan de sierlijke bewegingen van zeewier in de golven, en net zoals zeewier meedeint op de stroming van de zee, zo ook beweegt het lichaam in een vloeiende, organische ritme tijdens deze oefening.

De kern van “海藻” is de nadruk op het loslaten van spanning en weerstand in de heupen en het bekken, waardoor de natuurlijke mobiliteit van het lichaam wordt bevorderd. Dit wordt bereikt door langzame, bewuste bewegingen, waarbij de beoefenaar zich richt op het voelen en observeren van de subtiele sensaties in het lichaam.

Het vermogen om deze kennis en inzichten door te geven aan mijn leerlingen vervult me met vreugde en dankbaarheid. Het is een kans om niet alleen mijn passie voor deze tijdloze vechtkunst te delen, maar ook om hen te helpen groeien, zowel fysiek als spiritueel, op hun eigen reis van zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling.

In een omgeving die vaak gericht is op snelle resultaten en oppervlakkige prestaties, is het koesteren en doorgeven van traditionele kennis en wijsheid van onschatbare waarde. Het is een erfenis die generaties lang kan voortleven. Terwijl ik mijn leerlingen begeleidde door de complexiteit van Dishuquan” (地术拳), realiseerde ik me dat deze les veel meer was dan alleen een oefening in techniek. Het was een herinnering aan de waarde van toewijding, en bovenal een kans om mijn liefde voor de vechtkunst te delen met degenen die hetzelfde pad bewandelen.

Peter

4 comments on “Een reis door de kunst van het grondboksen

 1. Louis Dreesen 1 mei 2024 / Reply

  Prachtig geschreven.
  Geweldige diepgang.

  Groet Louis

  • Peter van Sint Fiet 1 mei 2024 / Reply

   Louis, hartelijk dank voor je reactie! Het doet me enorm goed om te horen dat mijn artikel gewaardeerd wordt, vooral als het gaat om de diepgang ervan. Jouw vriendelijke woorden zijn een enorme motivatie om door te blijven gaan met mijn schrijven van persoonlijke artikelen op onze site. Nogmaals bedankt voor je steun!

   Peter.

 2. Amaury 6 mei 2024 / Reply

  Heel mooi om deze (historische) terugblik en je visie op grondtechnieken mee te krijgen. Dat geeft ons een welkome en heel zinvolle achtergrond aan deze bijzondere oefeningen. Dat ik nu net deze training nauwelijks kon meedoen, was wel echt jammer, maar ik heb een en ander wel opgeslagen. Hopelijk komt dit element met enige regelmaat terug in de trainingen en kan ik ook volwaardig eraan meedoen. Het zijn inderdaad bijzonder leerzame en interessante (persoonlijke) artikelen, waarvan er wat mij betreft nog vele mogen volgen 🙂 Dank Peter.

  • Peter van Sint Fiet 6 mei 2024 / Reply

   Bedankt voor je reactie Amaury! Jammer voor je dat je net nu met een blessure kampt maar gelukkig van tijdelijke aard. Ik zal zeker aandacht blijven schenken aan de kern van deze vechtvaardigheden. Maar dit was een extra les die afweek van onze maandelijkse routine. Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.