Vragen of interesse? Neem gerust contact met ons op. We hebben mogelijkheden voor een gratis proefles. Naast mogelijkheden voor workshops en demonstraties heeft onze school ook een eigen leeuwendansteam om culturele events op Chinese wijze aan te vullen. Maak een afspraak via e-mail of maak gebruik van het contactformulier. We zullen zo snel als mogelijk reageren over de mogelijkheden in onze kungfuschool.

Geïnteresseerd en wil je meer informatie?

ADRES

Sportzaal aan Kerkweg 50, Rothem

LESSEN

Planning

Volwassenen

Dinsdag: 18.30 – 20.00

Donderdag: 18.30 – 20.00

Zaterdag: 9.30 – 11.30

Privacybeleid   –  Uw gegevens zijn bij ons, KUNGFU WUSHU MAASTRICHT  in goede handen!

Gratis proefles of informatie

Het is mogelijk een gratis proefles te komen volgen in onze school. Wil je gebruik maken van deze mogelijkheid, dan kun je hiervoor een aanvraag doen met behulp ons e-mailadres  kungfuwushumaastricht@gmail.com  met de vermelding bij onderwerp dat het gaat om een proefles en verder zijn naam. leeftijd en reden voor kungfu keuze van belang.

Sportzaal Rothem

Onze trainingslocatie is de sportzaal aan de Kerkweg 50 te Rothem. Deze sportzaal ligt naast de kerk en de toegang gaat via een grindpad rechts naast de kerk.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is KUNGFU WUSHU?

Kungfu wushu (中国功夫武术) is de Chinese omschrijving voor vaardigheden van de traditionele krijgskunst van China. Het gaat om een doorgeleverde trainingsmethode met een geschiedenis van ruim 1500 jaar. Het doel van kungfu was oorspronkelijk voor het vormen van de Chinese krijger. Deze Chinese vechtkunst is gericht op zelfverdediging waarbij er een sterke binding is met Chinese cultuur en haar oude tradities.

Kungfubeoefening is een verzameling van effectieve gevechtstechnieken die leiden tot de zelfontplooiing van de beoefenaar. Het gaat om vaardigheden (krijgshaftige kunsten) met een spirituele achtergrond. Oefeningen ter verbetering van lichamelijke en geestelijke conditie. Het is de moeder van alle Aziatische vechtkunsten.

Wie kan deelnemen aan de kungfulessen?

De kungfulessen zijn voor kinderen en volwassenen. Ze zijn toegankelijk voor iedereen. De minimum leeftijd voor jeugd is 13 jaar en voor volwassenen is er geen bovengrens. Het bepalen van je eigen belastinggrens tijdens de les is de eerste stap naar je bewuste keuze om deel te gaan nemen.

Het lesprogramma voorziet in activiteiten die een bewegingsuitdaging kan bieden voor;

 • Jeugd vanaf 14 jaar
 • Volwassenen
 • Ouderen

Is vooraf aanmelden voor een les verplicht?

Ja, deelnemen aan een kungfules kan alleen als men zich vooraf via onze site heeft aangemeld. Een dag vooraf aan iedere les kan men zich aanmelden voor een les. Met de bevestiging (per email) van deze aanmelding kan men deelnemen aan de les. Deze maatregel is geboren uit de coronacrisis maar is een onmisbaar hulpmiddel voor onze leiding om de kungfulessen op een goede wijze voor te bereiden.

Hoe ziet een kungfu les uit ?

De lessen hebben een vaste opbouw. Er wordt gestart met een warming-up in het teken van het lesthema. Daarna volgt het technische lesdeel. Het leerproces tijdens dit lesdeel bestaat uit 4 elementen;

 1. Uitleg van de technieken
 2. Demonstratie van de toepassing
 3. Imiteren en begrijpen
 4. Herhaling en zelftraining

De herhaling kan vaak gebruik worden in een gezamenlijk drill en conditie oefening. De les eindigt met een cooling down en streching.

Waaruit bestaan de basistechnieken van kungfu?

De basis van het kungfu bestaat uit het aanleren van;

 • Kungfu houdingen (boogschuttershouding, ruiterhouding enz)
 • Kungfu beentechnieken (trap en veegtechnieken)
 • Kungfu armtechnieken (blokkeringen, stoot en slagtechnieken)

Hoelang duurt een les?

De lessen  duren  1,5 uur.

Hoeveel kost het lidmaatschap?

Lidmaatschap van onze kungfuschool wordt wordt per kwartaal betaald. Betaling gaat vooraf aan ieder nieuw kwartaal per bank (ingeroosterd met een automatische afschrijving).

 • Volwassenen € 67,50  per kwartaal (1 les per week)
 • Volwassenen € 75.00 per kwartaal ( 2 lessen per week)

Lopen lessen heel jaar door?

Onze kungfulessen zijn het hele jaar door met uitzondering van vakanties. In onze schoolagenda staan de vakanties vermeld en de lessen die hiermee vervallen. Uitgevallen lessen kunnen niet worden ingehaald en de betaling van het lidmaatschap loopt gewoon door.

Wat voor kleding is nodig?

We dragen een traditioneel kungfu-uniform tijdens de lessen. Ons schooluniform bestaat uit een kungfupak, satijnen band en witte feiyue-schoenen. Leerlingen dragen een rode band en instructeurs een zwarte band. Het schooluniform staat symbool voor het respect naar de kungfuschool, de leraar en de Chinese vechtkunst.

Alles is te bestellen via de leermeester.

 • Kungfu-uniform vanaf € 62,50
 • Feiyue-schoenen (wit) € 20,-

Zijn er ook examens?

Onze school heeft een opleidingsplan waaraan beoefeningsniveaus zijn verbonden. Twee maal jaarlijks zijn er niveautoetsen (kungfu kaoshi 武术考試) voor de leden van onze kungfuschool. Elke deelnemer kwalificeert zich van tevoren om hieraan deel te nemen.

Deze vaardigheidstest wordt afgenomen door een commissie van de Federatie voor Chinese Vechtkunst , de overkoepelende bond voor kungfuscholen in Nederland.

Trainen jullie ook met kungfuwapens?

Wekelijks veranderen onze lesthema’s. Een van de lesthema’s in ons lesprogramma is de beoefening van de kungfuwapens. Startende leden worden vechttechnieken met een lange stok aangeleerd. Er zijn solo oefeningen maar ook oefeningen met een partner. Gevorderden leerlingen oefenen daarnaast ook de Chinese zwaardkunst.

De kungfuwapens worden qua toepassing in de volgende categorieën ingedeeld;

 1. Lange handwapens;  NanGun 南棍 (zuid Chinese vechtstok), Qiang 鎗 (Chinese speer) en Guan Dao 關刀 (Chinese hellebaard)
 2. Korte handwapens; Dao 刀 (breedzwaard),  Jian 剑 (rechtzwaard) en Hudie Shuangdao 蝴蝶双刀 (korte vlinderzwaarden)
 3. Flexibele handwapens;  Dashaozigun 大稍子棍 (tweedelige fexibele stok), Sanjie Gun 三節棍 (Driedelige fexibele stok) en Jie bian 節鞭 (stalen zweep/ketting)

Waarom trainen jullie met kungfuwapens?

De kungfu handwapens hebben tegenwoordig geen functie meer om zich kunnen te verdedigen. Echter voor het meesteren van de Chinese vechtkunst is het oefenen met kungfuwapens een must. Het omgaan met de externe kracht, wisselende afstand en andere lichaamscontrole maken het oefening van de diverse kungfuwapens uitdagend. Deze beoefening heeft een functie als krachttool. Daarbij heeft ieder kungfuwapen zijn eigen specifieke bewegingspatronen. De wapenoefeningen zijn met en zonder partner en zijn bij uitstek geschikt voor het demonstreren van vechtkunstvaardigheden.

Hebben jullie ook dierstijlen?

Onze kungfustijl gebruikt technieken van diverse dierstijlen. Vanuit het verleden hebben diergevechten model gestaan voor het ontwikkelen van de Chinese vechtkunst. De slimme bewegingspatronen en tactieken maakten, vanwege het natuurlijke killerinstinct van de dieren, het bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van een vechtkunst.

De bekenste 5 dierstijlen in onze school zijn;

 • Tijgertechnieken
 • Kraanvogeltechnieken
 • Slangtechnieken
 • Luipaardtechnieken
 • Draaktechnieken

Nemen jullie deel aan wedstrijden?

Wij zijn geen wedstrijdschool en sluiten iedere vorm van competitie uit. We bewandelen een weg die gedrag en mentaliteit vormt zonder ego. Het meesteren van vechtvaardigheden met een bewustere levensstijl. Wij leggen nadruk op het ontwikkelen van respect voor vechtkunstcultuur en traditie. Deze uitdaging ligt aan de basis van de ethiek die hoort bij de moderne beoefening van traditionele Chinese krijgskunst.