Geen categorie

Kungfubeentechniek Gōngfu Tuĭfă 功夫 腿法

Deze week stond onze 4e kungfu-outdoor geheel in het teken van de zijwaartse trap (Cèchuàituĭ 侧踹腿).

 

De zijwaartse trap is een van de bekendste trapbewegingen in de martial arts. Een doeltreffende trapbeweging en een effectief middel bij het afstoppen van een aanval.

Aan het begin van de les waren er diverse specifieke oefeningen om het lichaam voor te bereiden op het uitvoeren van deze traptechniek. Oefeningen ter bevordering van balans en mobiliteit zijn vaste ingrediënten in de aanloop naar deze duwtrapbeweging.

Het oefenen van de zijwaartse trap werd bij deze kungfu-outdoor op een hoog detailniveau geoefend. Wellicht ging mijn technische uitleg in deze les voor een beginnende beoefenaar iets te ver qua aandachtspunten. Maar het is goed om ook te ervaren dat kungfubeoefening in mijn school veel verder gaat dan alleen het kopiëren van een beweging.

 

Hierbij zet ik de voornaamste aandachtspunten bij de zijwaartse trapbeweging nogmaals voor jullie op rij:
– Uitlijnen lichaam
– Volledige indraai heup
– Oogcontact houden
– Knie optrekken
– Hiel indraaien
– Verschil van instap
– Duwbeweging (geen til)
– Snelle explosieve trapbeweging
– Telegraferen beweging voorkomen
– Combineren van technieken

Met een vrije trapoefening waarin alleen maar een zijwaartse trap werd herhaald was focus op de technische uitvoer een must. Het werd snel duidelijk hoe ver je trapvaardigheid is ontwikkeld en wat eraan scheelt. Deze trapoefening werd afgesloten met een soort van deep stretching waarbij men ook focus (isolatie) leerde leggen op de juiste spiergroepen. Ook dit behoort tot een van de ondersteunende oefeningen bij het ontwikkelen van een goede traptechniek.

 

Naar aanleiding van deze les heb ik nog vele vragen mogen ontvangen over het ontwikkelen van een goede zijwaartse traptechniek. Dit is de winst en de groei die een leerling kan doormaken.

Ik wil deze les eindigen met een quote van de legend Bruce Lee; hij zei in dit verband:
“I am not afraid of an opponent who practiced ten thousand kicks once. What I am afraid of is an opponent who practiced one kick, ten thousand times.”

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.