Geen categorie

Reisverslag Hongkong

Een duik in de cultuur en geschiedenis van de Hakka en kungfubeoefening

Elke keer als ik terugkeer naar Hongkong, voel ik een diepe verbinding met zijn rijke cultuur en historische schatten. Mijn passie voor de Chinese vechtkunst en mijn fascinatie voor de Hakka-geschiedenis hebben mij meerdere malen naar deze bruisende stad geleid. Deze reis was geen uitzondering en het werd weer een onvergetelijke ervaring waarin ik me kon onderdompelen in de eeuwenoude tradities en de tijdloze schoonheid van Hongkong en Macau.

Hakka cultuur verweven met kungfu

Een van de hoogtepunten van mijn reis was het bezoek aan een van de historische “walled villages” 围龙屋 in de New Territories, die getuigen van de rijke Hakka erfenis. De Hakka’s, oorspronkelijk migranten uit het noorden van China, hebben hier hun dorpen gebouwd die al eeuwenlang bewaard zijn gebleven. Deze dorpen zijn omringd door hoge muren, die dienden als bescherming tegen vijanden en wilde dieren.

Weilongwu 围龙屋 de ommuurde Hakka dorpen

De rustieke charme van de overgebleven walled houses zijn indrukwekkend. De dorpen zijn een mix van oude stenen huizen, geplaveide paden met zorgvuldig onderhouden binnenplaatsen en tuinen. Wat deze plekken bijzonder maakt, is dat ze niet alleen een toevluchtsoord van rust zijn, maar ook een plek waar traditioneel kungfu werd beoefend. De Hakka staan bekend om hun unieke kungfustijlen die in een serene omgeving van deze dorpen kon worden doorgegeven van generatie op generatie. Deze setting heb ik al op veel plaatsen in China bezocht en ervaar ik als erg inspirerend.

Macau bakermat voor Zuid Chinees kungfu

Mijn reis bracht me ook weer naar het nabijgelegen Macau. Ook deze omgeving is mij niet nieuw. Macau staat bekend om zijn casino’s, autoraces en het Portugese erfgoed maar voor mij is de diepe band met kungfu interessant. De smalle straatjes , oude tempels en prachtige parken maar ook de oude hoge gebouwen met platte daken bieden een prachtige setting voor kungfubeoefening.

Een verjaardag om nooit te vergeten

Op mijn verjaardag besloten we de Grote Boeddha (Tiāntán Dà Fó 天壇大佛) op Lantau eiland te bezoeken. Deze kolossale bronzen Boeddha, die hoog boven de omgeving uittorent, is een symbool van vrede en harmonie. Bij aankomst waren we verrast door de vele lotusbloemen die de tempel en de weg naar de Boeddha markeerden. Het was een speciale dag waarop de Boeddha werd geëerd met aanwezigheid van tv en veel andere media. Traditiegetrouw sluiten wij ons bezoek hier af met een diner bij het “寶蓮禪寺’  Po linklooster.

Uitbreiden van mijn Bruce Lee collectie

Als icoon van de martial arts heeft Bruce Lee me altijd geïnspireerd. Deze fascinatie vind je terug in mijn boekenkast. Tijdens deze reis heb mijn verzameling weer verder kunnen uitbreiden. In een kleine  boekenwinkel in de oude wijk van Hongkong vond ik enkele unieke boeken over Bruce Lee die ik nog niet in mijn verzameling had. Deze vondsten hebben mijn begrip van zijn leven en filosofie verder verrijkt en mijn respect voor zijn nalatenschap veder vergroot.

Een Spiritueel Bezoek aan de Tin Hau Tempel

Geen reis naar Hongkong is voor mij compleet zonder een bezoek aan de Tin Hau Tempel, een plek die diepe spirituele betekenis voor mij heeft. Tin Hau, de godin van de zee en beschermer van vissers, wordt hier geëerd. De tempel is een oase van rust te midden van de drukke stad.

Bij het betreden van de tempel werd ik begroet door de geur van brandende wierook, die de lucht vulde met een spirituele essentie. Deze geur is voor mij een symbool van zuiverheid en respect, en het bracht me direct in contact met de eeuwenoude tradities en de diepe eerbied die de lokale bevolking heeft voor hun voorouders en goden. Ik stak wierook aan en bracht een respectvol bezoek aan de goden, een ritueel dat mij altijd diep raakt en mijn verbondenheid met deze plek versterkt.

Een inspirerende reis vol betekenis

Terugkijkend op deze reis kom ik voldaan terug. Ik had het voorrecht om deze ervaringen te delen met mijn vrouw, die mijn passie voor Chinese martial arts begrijpt en ondersteunt. Haar geduld en bereidheid om deze reis met mij te maken, hebben deze reis weer speciaal gemaakt.

Het opnieuw ontdekken van de cultuur en geschiedenis van Hongkong en Macau heeft me niet alleen geïnspireerd, maar ook mijn kijk op kungfu en de Chinese cultuur verder verdiept. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om deze weg te mogen bewandelen. Hongkong blijft een bron van inspiratie en een plek waar mijn liefde voor martial arts en cultuur keer op keer wordt aangewakkerd.

Tot de volgende reis, waarin ik weer nieuwe schatten zal ontdekken en oude tradities zal herbeleven. De ervaring en sfeer die ik meeneem zullen jullie komende kungfulessen beslist gaan ervaren. Tot snel!

Pe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.