Geen categorie

Het bouwen van het kungfufundament –  打好功夫基础

Het belangrijkste aspect bij kungfubeoefening is het verkrijgen van balans (pingheng 平衡). Ik heb in dit verband al meer artikelen over het belang van de kungfuhouding met jullie gedeeld. Een daarvan ging in op de diepere zin van het oefenen van de kungfuhoudingen. Aanvullend hierop wil ik hier met jullie delen dat ik het – vooral in deze tijd van online-kungfulessen en aandacht voor zelftraining – nóg belangrijker vind om erop te wijzen de aandacht voor dit kungfufundament niet te verliezen.

We zoeken nu vooral naar vrijheid in bewegingsruimte en willen het liefst een sportieve inspanning leveren die meteen een hoge mate van lichamelijke inspanning van ons vraagt. Toch mag de nadruk niet alleen liggen op de inspanning maar wil ik er vooral ook op wijzen om voldoende trainingstijd te blijven stoppen in balansoefeningen. Dus vergeet bij je thuistraining niet te focussen op het belang van een correcte lichaamshouding en de juiste gewichtsverdeling die hiermee gepaard gaat.

Het is een feit dat een instabiele houding leidt tot een onzekere beweging. Een twijfelende houding maakt een actie traag en voorspelbaar. De lichaamshouding staat als het vertrekpunt voor elke actie. Of het nu gaat om de verdediging of de aanval, het fundament moet stabiel zijn. In mijn lessen gebruik ik altijd diverse oefeningen voor het vinden van een goede stabiele houding. Focus hebben en werken met de ademhaling zijn elementen die de fysieke balans uitrichten. Aanvoelen van de mate van spanning en ontspanning zorgt voor groei in stabiliteit en evenwicht. Stabiliteitsoefeningen op één been en het (on)bewust verstoren van je balans leren je de natuurlijke correctie te maken.

De basisoefeningen jiben buxing 基本步行 en wuxingquan 基本五行拳 zijn een goed hulpmiddel bij het vinden van de gewichtsverdeling in je lichaamshouding. Mabu 马步, gongbu 弓步 en banmabu 半马步 zijn de kungfuhoudingen met een breed steunvlak. Dit brede steunvlak zorgt voor stabiliteit, maar mag je niet beperken in je beweging. Je moet eerst dit fundament voldoende meesteren alvorens verder te gaan met het oefenen van andere kungfutechnieken. De ervaring van (het zoeken naar en vinden van) stabiliteit vormt naar mijn idee de voornaamste les in kungfubeoefening.

Het is onmogelijk goede vechtvaardigheden te ontwikkelen zonder aandacht te hebben voor het meesteren van een stabiele houding.

Het is als de wortels van een boom die diep aarden in de grond om te blijven groeien

这就像一棵树的根深挖地下以保持生长

 

Peter

3 comments on “Het bouwen van het kungfufundament –  打好功夫基础

  1. Amaury 12 januari 2022 / Reply

    Goed dat we deze belangrijke opdracht meekrijgen. Je weet immers ergens best wel dat houding en balans de basis vormen voor alles, maar je wilt toch (te) vaak en (te) snel verder met nieuwe vormen en technieken. Het is goed om regelmatig pas op de plaats te maken en te zorgen dat je (continu) aan houding en balans blijft werken. Ik ga deze handschoen opnemen 🙂

  2. hvsf 12 januari 2022 / Reply

    Ik Wil graag nieuwsberichten per email ontvangen

  3. Peter van Sint Fiet 13 januari 2022 / Reply

    Klopt zijn de emailserver weer aan het resetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.