Geen categorie

Kungfu kaoshi – podium voor vechtkunstvaardigheden

Op 4 december legden 12 leerlingen van mijn kungfuschool de VKS-beproeving af van hun technische kungfuvaardigheden. De vooraf geselecteerde kandidaten grepen dit moment gretig aan om dit VKS-kungfupodium te betreden. Het is in deze bizarre periode niet alleen een kans in het aangaan van een technische kungfu-uitdaging, maar ook een mogelijkheid om in deze setting de behoefte te stillen om even uit de eigen comfortzone te treden.

Old-school bevragingen

In de lange periode waarin hoofdzakelijk alleen online-kungfubeoefening mogelijk was, werd duidelijk dat de door Corona opgelegde trainingsbeperkingen het beperkte fysiek onderhoud van technische kungfuvaardigheden blootleggen. De VKS-jury zag deelnemers worstelen met onwennige old-school bevragingen die het beste in hun kunnen naar boven moeten halen.

Ik ben erg trots op de wijze waarop mijn leerlingen zonder uitzondering dit dilemma wisten te trotseren en hun VKS-beoefeningsniveau wisten te behalen. Dit kungfu kaoshi gaf weer een goede doorblik van alle verschillende beoefeningsniveaus in mijn kungfuopleiding. Zeker ons hoger niveau krijgt met de behaalde resultaten weer een extra impuls.

Zelfreflectie en vorming

Wim Keularts in zijn rol van hoofdbestuurder Verenigde Kungfu-Scholen Zuid-Nederland gaf aan het eind van dit kungfu kaoshi per deelnemer zijn technisch commentaar op de status van de waargenomen kungfuvaardigheden. Hij onderstreepte daarbij de wijze waarop onze kungfufederatie omgaat met verwachting en eventuele begrenzing van ieders vermogen in kungfubeoefening. Het is geen onafgebroken weg van zelf afvinken van een lijst van eigen kunnen, maar het constant voorhouden van een spiegel waarbij zelfreflectie de vechtkunstbeoefenaar moet blijven vormen.

In de komende onlinelessen zal ik nog terugkomen op de ervaringen van dit kaoshi en dit zal zeker ook ruimte bieden voor evaluatie van de individuele prestaties. Zonder nu inhoudelijk verder in te gaan op de prestaties van mijn leerlingen, hierbij de erelijst van deze niveautest.

De volgende kungfubeoefeningsniveaus zijn behaald:

2e Duan – Casper van de Ven, Yngvar Schlameisen, Pascal Lejeune en Roald Currie

4e Duan – Joris Stroux en Niels Hahnraths

5e Duan – Martijn Sturtewagen, Lico Hoekema, Enzo Geurten en Amaury Stroux

6e Duan – Cynthia Nelissen en Thomas Martens

Inspiratie en verbroedering

Behalve voor de voltallige VKS-jury was het voor alle aanwezigen beslist weer verruimend en inspirerend om met vergelijkende bril (als ijkmoment) te kijken waar ze zelf staan met hun opgebouwde vaardigheden. Ik wil ook mijn blijk van waardering uitspreken naar diegenen die (ondersteunend) aanwezig waren bij dit evenement! Het gezamenlijk op- en afbouwen van ons kungfupodium voelde (grappend bedoeld) bij de opbouw van ons kungfuwapenrek als een soort van optuigen van onze kungfu-kerstboom. Het geeft ook precies het familiale gevoel weer waarin deze niveautest heeft plaatsgevonden. Naast het met zijn allen tonen van oprechte interesse in het presteren van de ander draagt dit ook bij aan de verdere verbroedering binnen onze kungfufamilie.

Nogmaals gefeliciteerd met alle behaalde resultaten. Het doet mij goed om mijn leerlingen op dit niveau te zien presteren. Deze waardebepaling geeft richting aan verdere kungfuontwikkeling.

(Trouwens hoe goed voelde het horen van Tanggu堂鼓 – onze vertrouwde Chinese drum!).

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.