Geen categorie

Begrenzing

Zonder reden maar gewoon getriggerd door het bekijken van mijn boekenkast, viel mijn oog op het boek 易經 I-Ching. Het boek viel bij het bekijken van de kaft op een willekeurige bladzijde voor me open. Ik wil jullie graag deelgenoot maken van wat ik hierbij aantrof.

De I-Ching (het oude Chinese orakelboek) heeft me in het verleden vaker gesteund bij het maken van beslissingen omtrent levensbepalende vraagstukken. Het is een soort leidraad voor mijn levenshouding geworden. Het gebruik van deze teksten werkt geestverhelderend en is onvoorspelbaar. Ik geloof niet in het toeval. Een levensweg ligt niet vast en is afhankelijk van de onverwachte situaties waarin je je begeeft. Je ontkomt niet aan obstakels en zijwegen op je pad. Dit maakt je levenspad veranderlijk maar het is jouw geest die hiermee moet leren omgaan. Het onzekere is bepalend maar het is aan jou hoe je ermee omgaat.

 

 

Nu terugkomend op mijn voorval en het toeval van de (on)bepaalde pagina van mijn boek.

Het boek viel open bij het hexagram 節 Jie 

Jie heeft in de Chinese taal vele betekenissen. Oorspronkelijk betekende het knoest of knoop op een bamboestok. Het geeft een soort van grens of beperking aan. En wat staat er nu op deze pagina van de I-Ching hierover vermeld?

Beperkingen – Een meer bevat water en wordt door oever omgeven. Schalen worden op bepaalde manier gevormd zodat zij voedsel kunnen bevatten. Ieder ding of persoon heeft bepaalde vermogens en bepaalde beperkingen. Zolang we ons bewust zijn van onze beperkingen, kunnen we het beste er van maken.

Door te werken met de bestaande beperkingen in plaats van wrok erover te koesteren leer je iets over je zelfdiscipline en het beste maken van je omstandigheid. Diegenen die er niet in slagen hierin mee te bewegen en zich laten leiden door negatief denken en leven, worden slaaf van eigen gedachten en een gevoel waarbij gevoelens verlangens blijven beperken.

 

Blijf je horizon verbreden en grijp je hedendaagse kansen.

继续拓宽您的视野并抓住您当前的机会。

 

Ik vond dit een toepasselijke passage die ons weer richting geeft en die me doet denken aan de mogelijkheden van onze huidige online-kungfu…

Peter

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.