Geen categorie

Kaoshi – kungfuniveautoets met hoge glans

Op zaterdagochtend 9 december was er voor een selecte groep leerlingen van mijn school weer het moment om deel te gaan nemen aan de halfjaarlijkse VKS-kungfuniveautoets. Dit maal stonden 4 leden uit mijn basisgroep klaar om aan de beoordelingscommissie van de kungfubond (de VKS –Federatie voor traditionele Chinese vechtkunst) hun verworven kungfuvaardigheden te demonstreren.

De VKS examinators Wim Keularts en Ger Brandse hadden al snel door hoe het stond met het beoefeningsniveau van onze deelnemers. Sam Crombach deed als aangever de kungfuvaardigheden toetsen en wist de lat erg hoog te leggen voor deze kandidaten. Ze staan nog in de basis van hun kungfubeoefening maar door zijn bevraging stegen ze naar een glansrijk niveau. De VKS commissie was onder de indruk van de geleverde prestaties. Op alle toetsingsonderdelen werd de G van goed als waardering aangemerkt. Beter kan gewoonweg niet!

Met trots kan ik melden dat bij dit kaoshi de volgende resultaten in mijn kungfuschool zijn behaald:

2e Duan
Jonathan Hoet
Daniel van de Ven

3e Duan
Pascal Lejeune
Ralph de Vos

 

Het werd een succesvol evenement voor onze kungfuschool. Rest mij toch even om stil te staan om mijn dankwoord aan mijn leerlingen te richten. De opkomst van mijn leden om bij deze niveautoets aanwezig te zijn was indrukwekkend!!  Hun aanwezigheid is het gebaar van onderlinge betrokkenheid en solidariteit voor de prestaties van hun medestudenten. Dit bijzijn versterkt de beleving van een kungfucultuur…

Het maakt mij erg trots op de (vader)rol die ik mag vervullen voor deze trainingsgroep (kungfufamilie). Het onderstreept de kerngedachte van mijn school dat elke beoefenaar zijn of haar eigen individuele vaardigheden kan ontwikkelen maar in de basis blijven ze nauw verbonden met de trainingsgroep en de school. Deze fylosofie is kenmerkend voor de traditionele kungfubeoefening. Een student krijgt les van een leraar (shifu) en uiteindelijk na het behalen van zijn eigen meesterschap gaat ook hij de kunst doorleveren aan de volgende generatie. Dit is hoe de vechtkunst overleeft. Deze groepsconnectie wordt in China beschreven als Guānxì關係 en staat aan de basis van onze onsterfelijke broederschap.

Nogmaals gefeliciteerd allemaal.

Jullie shifu Peter

3 comments on “Kaoshi – kungfuniveautoets met hoge glans

  1. Louis Dreesen 10 december 2023 / Reply

    Van harte gefeliciteerd iedereen. Super gedaan

  2. Daniël van de Ven 11 december 2023 / Reply

    Ik wil iedereen bedanken voor de steun tijdens de kaoshi.

  3. Giovanni Schulteis 12 december 2023 / Reply

    Helaas kon ik er niet bij zijn, maar via deze weg wil ik iedereen feliciteren met de geweldige prestatie die jullie hebben neer gezet en met het behalen van jullie volgende kungfu graad! Met veel Chi Giovanni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.