Geen categorie
Kampioenstitel Jianzi 2018 voor school KUNGFU WUSHU MAASTRICHT

Onder het vaandel van de Federatie Chinese Vechtkunsten was het moment weer voor een Jianzi kampioenschap. Onze sportzaal was donderdagavond ingericht in een badmintonachtig decor voor deze jaarlijkse Jianzi wedstrijd. Met de introductie van een teamwedstrijd en daarbij de technische lat hoger te leggen met een net werd het instappen voor de beginnende jianzispeler er niet makkelijker op. Toch waren er veel leden gekomen om te strijden voor de hoogste Jianzi eer.

Bedrevenheid

Dat onze kungfuschool erg bedreven is in de technische vaardigheden met de mongoolse veerpluim was bekend. Deze avond werd dit nogmaals dik onderstreept. Alle finalisten waren leden van onze school. Tot het laatste moment bleef de spanning aanwezig wie met de eretitel zou vertrekken. Dit jaar was de eer aan John Humblet en Guus Dinjens. Deze Jianzi virtuozen van de eerste orde hebben probleemloos de titel Jianzi kampioen 2018 voor de school KUNGFU WUSHU MAASTRICHT weer in de wacht gesleept. Ook dit jaar bleef echte tegenstand van de rivaliserende school in deze wedstrijd uit. Wellicht dat wij het spelen van de Jianzi een nadrukkelijker rol bedelen in onze school waarmee er een technische voorsprong is ontstaan.

Han dynastie

Dat het hier gaat om een bewegingsactiviteit die dateert van ruim 200 voor Christus (Han Dynastie) in China zal voor menige beoefenaar niet bekend zijn. Beoefening van Jianzi is dus ruim 2000 jaar oud en heeft zijn bewegingsfunctie nog altijd niet verloren.

Jianzi 毽子 Chinese voetpluim

Mijn eerste aanraking met de Jianzi was tijdens mijn eerste Chinareizen in de parken van Beijing. Hier wordt het als amusement nu nog steeds door de mensen dagelijks gespeeld. De ontspannen wijze waarop bewegingsvreugde en vaardigheden met de benen worden aangewakkerd was voor mij de reden om deze trainingstool in te zetten als warming-up bij mijn kungfulessen. En voorbeeld doet overal volgen….

 

Mijn leerlingen zijn hiermee vroegtijdig vertrouwd geraakt en de vaardigheden met deze voetpluim zien zij ook als een serieuze aangelegenheid die hen oefent in hun bewegelijkheid. In ieder geval feliciteer ik John en Guus nogmaals langs deze weg en bedank ik alle deelnemende VKS leden voor het oppakken van deze sportieve uitdaging.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.