Geen categorie

Hongquan time op zondagochtend

Deze druilige zondagochtend leende zich uitermate goed om de kungfutas in te pakken en richting sporthal Gronsveld te rijden. Leden van de Verenigde Kungfuscholen hadden weer alles opzij gezet om samen te duiken in de bewegingen van deze klassieke tijgerkraanvogel routine hu he quan 虎鶴拳. Het was de zesde VKS DASHIBAN op rij waar we op hoog detailniveau samen deze stijlvorm met onze leerlingen oefenden.

Geschiedenis Chinese Vechtkunst

De Chinese vechtkunst (wushu 武術) heeft zich ontwikkeld in zo’n drie duizend jaar. De Chinese bevolking gebruikte wushu tijdens deze periode in een strijd om te kunnen blijven overleven. In een lange geschiedenis heeft deze militaire oefening zich vermengd met Chinees folklore. Dagelijkse paraatheid in dorpen van het Chinese platteland bracht deze manier van gevecht korter bij de gewone man en het dagelijkse leven. Massale beoefening en vermenging met geloofsovertuiging (boeddhisme, taoïsme en filosofie) heeft de geest van de Chinese vechtkunst uiteindelijk gevormd. Kungfu (wushu) werd een symbool voor de Chinese natie.

Succesformule kungfu wushu

Het succes van traditioneel kungfu is in zijn basis te danken aan deze vermenging met folklore. Daarentegen staat met het verliezen van de oorspronkelijke militaire functie en zijn nieuwe rol in theater, toneel en film dat de traditionele beoefening lijnrecht tegenover de moderne beoefening van deze vechtkunst is gebracht. De perfectie van de effectieve vechtkunst gaat langzaam inboeten vanwege het moeten voldoen aan uiterlijk vertoon en sportieve regelgeving. Traditionele kungfustijlvormen en trainingsmethodes gaan langzaam verloren door de komst van moderne technologie en de vraag naar standarisatie en competitie om te kunnen blijven wedijveren op het hoogste podium.

Modern versus traditioneel kungfu

Onze youtube generatie die de geen idee heeft van het verschil tussen moderne vechtsport en traditionele vechtkunst wordt misleid door de presentatie van de vele nieuwbakken internetmeesters. Er wordt daarbij weinig tijd (kungfu) gespendeerd aan daadwerkelijke beoefening want er gelden andere verwachtingen. Alles moet snel en de versmelting met sport heeft geen boodschap aan culturele en historische waardes.

Vechtkunstdoorlevering

Het is duidelijke dat wij (Federatie voor kungfuscholen in Nederland) er een taak inzien om een bijdrage te blijven leveren aan vechtkunstdoorlevering waarbij we onze aandacht blijven richten op de essentie van traditionele kungfubeoefening. Deze VKS Dashiban was wederom een goed voorbeeld waarbij dit voornemen daadkracht werd bijgezet. Deze ochtend werd er weer een flinke stap gemaakt in kennisoverdracht en het gevoel dat hoort bij het meesteren van deze vechtkunst.

Bedankt voor jullie inzet en veel trainingsplezier toegewensd.

Peter.

1 comment on “Hongquan time op zondagochtend

  1. Christel Mulkens 25 november 2018 / Reply

    Goed gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.