Geen categorie

Doorblik van alle beoefeningsniveaus

 

Het kungfu kaoshi (niveautoets) voor volwassenen, dat afgelopen zaterdag heeft plaatsgevonden, was voor onze kungfuschool weer in alle opzichten geslaagd. Naast een breed deelnemersveld waren er ook veel geïnteresseerden die kwamen kijken naar de verrichtingen van onze kandidaten. Daarbij werd de organisatie van dit evenement goed versterkt door alle aanwezige schoolgenoten.

 

 

Bij de deelnemers waren starters en doorstromers vertegenwoordigd, maar ook leerlingen die op een hoger niveau hun kungfu-skills kwamen demonstreren aan de VKS-commissie. Voor de toeschouwers was het interessant om de verschillen in beoefening te kunnen bekijken en voor de medeleerlingen was het een kans om een goede referentie te verkrijgen van de eigen beoefening. Vanaf de zijlijn is je eigen waarde bepalen nog wel makkelijk maar dit VKS-podium zelf betreden is een ander verhaal.

 

 

In de voorselectie van kandidaten is in de aan het kaoshi voorafgaande lessen extra aandacht aan de verplichte lesstof besteed. Het omzetten van kennis naar uitvoering blijft hierin de uitdaging. De VKS-commissie was erg te spreken over de resultaten van mijn deelnemersveld. De nieuwkomers hebben tijdens deze test ervaren hoe vertrouwen in eigen kunnen kan groeien door deelname aan een kaoshi.

Het gebruikmaken van een groepsplan in mijn kungfuschool blijft zijn vruchten afwerpen. Het lesplan met structurele oefeningen en daarbij de vrijheid om zelf aan eigen zwaktes te werken, is dé vorm die mijn leerlingen als individu doet groeien. Iedereen heeft zijn eigen (leer)doel maar we volgen allen dezelfde (leer)weg. Deze aanpak geeft vechtkunstbeoefening in mijn school een andere dimensie.

Deze niveautoets had ik vanwege de verschillende beoefeningsniveaus verdeeld in twee groepen. De rol van aangever bij deze toets ging naar een van mijn zwartebanddragers, Giovanni Schulteis. Hij liet de kungfubevraging probleemloos verlopen. Bij het eerste gedeelte van de toets lag de nadruk op de beschikbare kennis. Tal van onderdelen kwamen in een onafgebroken reeks aan de orde. Vooral het zonder pauze uitvoeren hiervan maakte het kaoshi tot een erg conditionele aangelegenheid.

 

 

In het tweede gedeelte van de niveautoets stonden slechts twee kandidaten opgesteld. Deze beide leerlingen vertegenwoordigen wel het hoogste niveau in mijn kungfuschool. Beiden hebben met grote zelfstandigheid hun vaardigheden kunnen demonstreren. Van verplichte stijlvormen tot uitvoer van diverse zelfverdedigingstechnieken tot uitgebreide skills met diverse kungfuwapens.

 

 

De behaalde resultaten zal ik nog persoonlijk tijdens de komende lessen terugkoppelen naar de kandidaten. Ik ben er in ieder geval megatrots op. Voor alle assistentie die ik van mijn leerlingen tijdens dit kaoshi heb mogen ontvangen wil ik het nog volgende kwijt. Het was top! Dat jullie tijd vrijmaken om aanwezig te zijn én alle ondersteuning bieden, wordt erg gewaardeerd! Jullie dragen op deze wijze bij aan de kwaliteit die onze kungfuschool hierin biedt.

En dan de behaalde resultaten:

2 e Duan    Bas Otten, Fay Reijnders, Phillip Stoot
3 e Duan    Niels Hahnraths, Anthony Stoot, Finn Reijnders
4 e Duan    Martijn Sturtewagen
5 e Duan    Dennie Vrijnsen
6 e Duan    Mara Herberigs
7 e Duan    Guus Dinjens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.