Geen categorie

Verborgen houden van zelfverdedigingstechniek

Gisteravond gaf ik een les in zelfverdedigingstechnieken en ik wil met dit artikel graag mijn inzichten delen met degenen die niet hierbij aanwezig konden zijn. Tijdens mijn uitleg legde ik de nadruk over op het zolang als mogelijk verborgen houden van technieken, wat cruciaal is om te voorkomen dat je bewegingen telegrafeert. Dit basisconcept, waarbij je je bedoelingen en acties verbergt, is verrassend effectief en speelt een essentiële rol in zelfverdediging. Zorg ervoor dat je bewegingen niet voorspelbaar zijn. Verander je ritme en tempo om verwarring te zaaien bij je tegenstander. Je lichaam dient ontspannen te blijven tot het laatste moment van de aanval of verdediging. Dit voorkomt dat je tegenstander je intenties kan lezen.

Caitui 踩腿 een verborgen traptechniek

Ik ging in deze les dieper in op de kungfutrap caitui 踩腿 wat letterlijk vertaald kan worden als “trap met de voet”, is een verborgen traptechniek binnen Kungfu. Het unieke aan deze traptechniek is de combinatie van een schijnbare stapbeweging die de tegenstander misleidt, gevolgd door een harde neerwaartse trap. Bij deze neerwaartse trap wordt de hiel van de voet  gebruikt om de impact te maximaliseren. De techniek is zowel effectief als verraderlijk en wordt gebruikt om de tegenstander uit balans te brengen of af te stoppen.

Net als bij alle trap en stootbewegingen moet niet alleen de aanvalsbeweging maar ook de teruggaande beweging snel worden uitgevoerd. Het gaat hierbij om het elastisch vermogen bij een beweging die ik steeds in mijn lessen aanhaal bij het uitvoeren van de kungfutechnieken. Wissel bij de techniek uitvoer tussen hoge en lage aanvallen om onvoorspelbaar te blijven. Stap opzij of achteruit om uit de aanvalslijn te komen maar blijf wel binnen het bereik om een tegenaanval te plaatsen. Start altijd vanuit een ontspannen houding en verplaats je gewicht snel en soepel om je positie aan te passen. Richt je natuurlijke wapens, stoten en trappen, op vitale punten zoals de neus, kin, keel, kruis en knie.

Verrassingselement bij oefening zelfverdediging

Door te leren je technieken te verbergen en je bewegingen onvoorspelbaar te maken, verhoog je je kansen om succesvol te zijn in een conflictsituatie. De tegenstander kan zich niet voorbereiden op wat hij niet ziet aankomen, wat jou een aanzienlijke tactische voorsprong geeft.

Ik hoop dat deze samenvatting nuttig is voor degenen die de les hebben gemist. Vergeet niet om de basistechnieken regelmatig te oefenen en ze in je routine op te nemen. Oefen de bewegingen in slow motion om de juiste vorm en balans te ontwikkelen. Gebruik schaduwboksen zonder partner om je kungfutechnieken verder te verfijnen.  Consistente training en bewustwording van je lichaamstaal en bewegingen zullen je helpen om een effectievere en zelfverzekerde beoefenaar van zelfverdediging te worden.

Veel trainingsplezier Peter

2 comments on “Verborgen houden van techniek

  1. Louis 17 mei 2024 / Reply

    Hola Shifu,
    Hoop dat we hier ook nog tijd voor hebben tijdens ons weekend Terschelling. Maar hoe dan ook het wordt weer super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.