Geen categorie

Kungfu kaoshi voor gevorderden

We waren afgelopen zaterdag getuige van een uitzonderlijk VKS kungfu kaoshi in onze school.  Aan deze kungfutoets voor volwassenen namen alleen leerlingen uit mijn gevorderdengroep deel. Ze waren, sinds enkele jaren, in het bezit van het 4e en 6e beoefeningsniveau. Deze selecte groepsamenstelling van deelnemers  duidt meteen op de wijze hoe kwaliteit binnen onze kungfufederatie wordt bewaakt. Het blijft een voorrecht om aan zo’n niveautest te mogen deel te nemen. De VKS graden zijn geen weggever en onze VKS officials hebben zich weer uitgebreid de tijd genomen om dit gezelschap te beoordelen op verworven kungfuvaardigheden.

Beheersing Kungfuskills

Ik wist op voorhand dat deze selectie uit mijn school geen slechte prestatie zou gaan neerzetten. Toch blijft zo’n kungfutest een spannend moment waarop je de strijd met je zelf moet aangaan om voor een jury te tonen op wat voor niveau je de kungfuskills beheerst. Opmerkelijk was dat deze kandidaten al geruime tijd (uit eigen overweging) aan geen kungfukaoshi meer hadden deelgenomen.

Het zijn leerlingen die de lat in presteren voor zichzelf erg hoog weten te leggen en meegaan in mijn gedachtegoed van technische beheersing. Verrast door mijn uitnodiging gingen ze deze dag de uitdaging aan.

Aan de orde tijdens deze kungfutest kwamen onderwerpen als;

 • Kracht en conditieoefeningen
 • Kungfuhoudingen en balans
 • Fundamentele kungfu hand en voettechnieken
 • Kungfu dierstijlen
 • Kungfu zelfverdedigingstechnieken
 • Stijlvormen open hand
 • Stijlvormen kungfuwapens
 • Doel, focus en breektesten

 

Het podium van een VKS toets is een spiegel die voor elke deelnemer een waardebepaling in kungfustatus geeft. Het deelnemen bouwt aan het zelfvertrouwen. Met glans wisten alle deelnemers hun prestatie neer te zetten. Er bestond bij de jury geen enkele twijfel over de vechtkunstvaardigheden van deze kandidaten. Op alle fronten werd de niveau-eis gehaald en zelfs overschreden. Een lijst met alleen maar plussen en woorden vol lof werd er door hen achtergelaten. Bij Cynthia Nelissen en Mike Thewissen werd bij de bekendmaking van de resultaten nog even apart stilgestaan. Cynthia is een voorbeeld hoe kungfu op volwassen wijze door een vrouw beoefend moet worden, krachtig en met bezieling. Voor Mike veel respect hoe hij de draad weer heeft opgepakt! Hij staat gezien zijn geleverde prestatie voor de poort van het meesterschap.


De volledige uitslag is;

Middenniveau 中级

 • Thomas Martens (5e Duan)
 • Anita Sagi (5e Duan)
 • Cynthia Nelissen (5e Duan)

Hoger Niveau  高 级

 • Mike Thewissen (7e Duan)
 • John Humblet (7e Duan)

Als hun shifu ben ik enorm trots op de behaalde resultaten en de wijze hoe ze deze kungfutest hebben doorstaan. Ze zijn een voorbeeld voor mijn hele kungfuschool.

Peter

2 comments on “Kungfu kaoshi gevorderden

 1. Amaury 19 december 2018 / Reply

  Alle vijf de kandidaten hebben inderdaad een geweldige prestatie geleverd. Daar mag je als shifu zeker heel trots op zijn. Ook toen de vermoeidheid van de pittige kracht- en conditieoefeningen intrad, bleven ze hun stijlvormen, houdingen, stoot- en traptechnieken mooi en correct uitvoeren. Het was een voorrecht om hier getuige van te kunnen/mogen zijn en een grote bron van inspiratie voor mijzelf om (hopelijk in 2019) verder te ontwikkelen richting het niveau van de 5e duan.

  • Peter van Sint Fiet 21 december 2018 / Reply

   Wij hebben een gedreven groep met een hoge discipline. Hoe individueel een vechtkunst ook wordt gekenmerkt iedere prestatie binnen onze school is er een van ons allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.