Geen categorie

De weg naar innerlijke balans

De Coronacrisis heeft ruimte geboden voor bewustwording van onze omgeving en maatschappelijke situatie. Het nemen van de 1,5-meter-afstandmaatregel zette me ook aan het denken over de relatie tot de vechtkunst. Het gaf mijn lessen over het maken van de brug naar een tegenstander toe extra betekenis. In enkele outdoor-trainingen heb ik er uitgebreid bij stilgestaan om mijn volgers te wijzen op het belang van afstandinschatting bij de vechtkunst en hoe hiermee om te gaan in een defensieve, maar ook in een offensieve situatie. Een goede afweging hierbij maken vraagt om innerlijke balans.

Verschil in benadering
Er is in het verleden veel geschreven over westerse en oosterse verschillen en overeenkomsten bij vechttraining. Het meest aanmerkelijke is het verschil van benadering bij het afstemmen van lichaam en geest. De westerse training is gericht op strategie en uiterlijke (spier)beweging en biedt daarbij weinig ruimte voor innerlijke beweging. Sport en wedstrijden vormen het toneel voor de individuele prestaties en hier ligt dan ook de focus. De Chinese vechtkunst echter gaat vanuit cultuur, historie en traditie veel verder. Het meesteren van Chinese vechtvaardigheden heeft een diepere betekenis.

Vaak leidt deze waardebepaling in zijn kerngedachte tot discussie. In vergelijking met de harde contactsporten wordt de Chinese vechtkunst al snel afgedaan met een omschrijving als zij het een demonstratiesport die zijn toepassing heeft verloren. Zeker heeft de vroegere noodzaak om te overleven plaatsgemaakt voor het meten van geldende sportieve prestaties maar dit gegeven maakt de technische achtergronden bij kungfubeoefening niet minder effectief. Sterker, het afleggen van de weg naar meesterschap in een traditionele vechtkunst is een pad dat bezaaid is met persoonlijke uitdagingen. Dit maakt de fysieke vorming en geestelijke volharding er niet minder op.

Feit is ook dat de huidige contactsporten dikwijls teruggrijpen op verschillende basiselementen en trainingsmethodieken uit de traditionele Chinese vechtkunst.

Wortels Chinese vechtkunst
Maar de wortels van de Chinese vechtkunst reiken nog veel verder. Dit is in de geschiedenis van alle oosterse vechtkunsten onmiskenbaar aantoonbaar. In alle omringende landen van China zijn er elementen van de Chinese vechtkunst terug te vinden in de nationale vechtkunst. Korea, Japan, Maleisië, Indonesië, Thailand en Vietnam hebben dankbaar gebruikgemaakt van de fundamentele kennis die de Chinezen in hun handelsdrift met zich meenamen.

Bewijsdrang
Tot slot van mijn korte tekst: De (wed)strijd die menige kungfumeester tegenwoordig aangaat met een doorgetrainde vechtsporter is bij voorbaat gedoemd te mislukken. Beide opponenten zijn fundamenteel gevormd met een controversiële doelstelling bij hun jarenlange vechttraining. Een traject met een tomeloze drang naar het sportieve vergelijk staat immers lijnrecht tegenover een vechtkunstweg naar persoonlijke innerlijke balans.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.