Geen categorie

Voor de gezonde start 2023 – LiuyeDao – 柳葉刀

De Dao刀 (letterlijk vertaald als mes) kent als vorm en afmetingen vele verschillen. Door de eeuwen heen heeft dit wapen in uiterlijk maar ook in de wijze van hanteren in een gevecht een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Bekendheid heeft het kungfuzwaard vooral te danken aan zijn enorme slagkracht en het effectieve en snelle gebruik in de kleine ruimte.

 

De machtige mongoolse leider Djengis Khan breide tijdens zijn regeerperiode zijn rijk uit van noord China tot midden Europa met zijn leger te paard. Met name de tactiek van het mobiel zijn was debet aan het verkrijgen van zijn grote imperium.

Dzjengis Khan regeerde over een van de grootste landrijken die de wereld ooit heeft gekend. Het favoriete wapen van de Mongoolse krijgers die te paard menige vijand wisten te overrompelen en te verslaan was het slagzwaard de DAO.

Wellicht heeft dit feit ook bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de Chinese Dao in de vechtkunst.

 

 

Liuyedao 柳葉刀 – een Chinese sabel met de vorm van een wilgenblad is de meest voorkomende variant van de Dao. Naast de populariteit bij het Chinese leger in de Yuan en Ming dynastie werd dit wapen ook geliefd in de kungfuschool.

Ook in mijn kungfuschool leren mijn leerlingen vroegtijdig de basistechnieken met dit brede zwaard kennen. Maar niet alleen de fysieke beweging ook het traditionele gedachtegoed krijgt hierbij ruime aandacht. Kennis van oorsprong en samenhang met Chinese mythologie wordt hierbij niet vergeten.  Men leert dat de Dao ook onmiskenbaar symbolisch verbonden is met de tijger, vanwege zijn kracht en moed en de lotusbloem vanwege de binding met het boeddhisme en hindoeïsme.

Tijdens mijn lessen is dan een zinnebeeldige verwijzing bij de Daobewegingen naar het omwikkelen van een hoofddoek ook niet vreemd. Maar ook het maken van figuur 8 bewegingen die naast het snijden van de wolken ook een referentie kunnen hebben naar de bladeren van een lotusbloem….

Tijdens onze kerstvakantie maak ik weer ruimte om samen met mijn deelnemers de DAO  technieken uitgebreid te behandelen. Dus zie je kans om mee te doen, je bent van harte welkom!

Mocht je verhinderd zijn, geniet van je familiemomenten met deze kerstperiode en ik wens je een goede jaarwissel met veel nieuwe energie om een gezonde start te maken in 2023.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.