Het belang van de kungfuhouding

Met dit artikel wil ik mijn leerlingen wijzen op het belang van het meesteren van een goede kungfuhouding. De kungfuhouding vormt immers het fundament voor de verdere ontwikkeling van de vechtkunstvaardigheden. Als een leerling deze houdingen niet goed krijgt aangeleerd, zal hij zijn kungfutechnieken nooit kunnen vervolmaken. Hij staat dan op een soort van los zand, onstabiel, want zijn fundament ontbreekt.

Er bestaan weliswaar lesmethodes om kungfuhoudingen op een snelle wijze te oefenen maar hiermee maakt men zich die fundamentele houdingen niet eigen. De enige manier om dit goed te leren, is door precies te weten hoe men het fundament legt voor de juiste houding en door de discipline te hebben om dit dagelijks te oefenen.

Naast een goed begrip van de lichaamsbalans en het steunpunt van het lichaam is de gewichtsverdeling bij verplaatsing een voornaam gegeven. Het verkrijgen van een goed fundament wordt vaak beschreven als het ‘aarden’ van de houding. Het is een simpele oefening waarbij het resultaat niet meteen wordt ervaren. Dit maakt dat het belang van oefening vaak wordt onderschat en men (te) snel wil overgaan naar de geavanceerde kungfubewegingspatronen.

Het oefenen van basishoudingen zou eigenlijk tot een dagelijks routine moeten behoren. Ook elke kungfutrainingssessie zou hier standaard mee moeten starten. Het goed leren gronden is de eerste stap voor het aanleren van een vechtkunst. Als de houding niet stevig is, kunnen lichaam en handen niet solide of beheerst zijn. Bij het krachtig blokkeren zal men dan al snel uit balans gaan raken.

Een persoon zonder goede houding zal vooral een ‘zwaar’ bovenlichaam hebben. Geen goede uitgangspositie van waaruit een beweging snel kan vertrekken. Het leren indalen en gronden zal daarentegen stabiliteit en ontspanning brengen. Een balans waarbij het onderlichaam aanvoelt als stabiel en krachtig en het bovenlichaam licht als een veer en alert. Bij het oproepen van innerlijke kracht is deze toestand een fundamentele vereiste. Het creëert een startsituatie die garant staat voor een snelle krachtige actie.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *