Geen categorie

De diepere zin van de actieve kungfuhouding

Ook deze week was er met 21 personen een grote opkomst om deel te nemen aan onze derde kungfu-outdoor. Deze aangemelde groep werd in 4 subgroepen verdeeld onder leiding van zwartegordeldragers. Ditmaal stond voor deze kungfu-outdoor een lesthema op het programma dat geheel in het teken stond van de alertheid in een gevechtshouding. Maar alvorens dit lesthema verder kon worden behandeld, was er een warming-up met de focus op explosieve reactie, acceleratie en wendbaarheid. Deze oefeningen werden nadien ondersteund door enkele dynamische krachtoefeningen. Vervolgens waren de deelnemers er klaar voor om de aandacht te verleggen naar de kungfugevechtshouding.

Fundamentele gevechtshouding

Het aannemen van de fundamentele gevechtshouding vereist focus op de essentie waarmee men een confrontatie aangaat. Bij een zelfverdedigingssituatie gaat het niet alleen om het afstoppen (defensief) van een aanval, maar ook om het uitvoeren van een bevrijdende tegenactie (offensief) die snel een eind maakt aan de dreiging. Het woord houding duidt in deze benaderingswijze meer op de omstandigheid en niet op de bewegingsbeperking van het staan. Bij de uitvoer van de gevechtshouding gaat het in mijn opvatting meer om de staat die zorgt voor het moment van volledige concentratie. Hierbij wordt de diepere kracht verzameld voor de verlossende actie in een vrij gevecht.

 

De volgende basisaandachtspunten bij het aannemen van de kungfuhouding kwamen in deze les aan bod:

Defensieve of offensieve gevechtshouding
Voorkomen van een statische houding
Ontspanning en waakzaamheid
Uitlijnen van de voeten
Shuffle naar voren, achter en zijwaarts
Snelle schakel verdediging en aanvalpositie
Kortste weg van de lichaamwapens

In deze les werd geoefend om gevoel te krijgen hoe men snel de open ruimte naar de opponent overbrugt. Een omschakeling van het gevoel van afstoppen naar het innemen van de positie waarin de veerkracht voor de reactiesnelheid zit geborgen. Met de actieve gevechtshouding in combinatie met ondersteunende kungfutrapbewegingen werd geleerd de toegangspoorten naar het lichaam te sluiten. Een veilige manier die zorgt voor het efficiënt (uit)bewegen met behoud van controle over de zelfverdedigingssituatie.

 

Onze derde kungfu-outdoor verruimde ditmaal het begrip van de gevechtshouding bij de deelnemers. Het oefenen van een actieve kungfuhouding vormde een nieuwe uitdaging en dit licht nog maar een tipje op van de achterliggende kennis. Er blijft nog een zee van ruimte over voor het ontwikkelen van lichaamsgevoel bij deze lichaamshouding.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.