Geen categorie

Avond in het teken van Jian 

Er waren voldoende leden die gebruikmaakten van de extra kungfules op vrijdagavond. Als lesthema stond het kungfuwapen Jian op het programma. Nieuwe elementen met het Chinese zwaard werden aan de deelnemers toegelicht. Olaf wist deze les alle deelnemers te fascineren met zijn flitsende zwaardtechniek. Op een hoog detailniveau werden op deze avond de kenmerkende bewegingen met de Jian geoefend.

De Chinese Jian

Het Chinese zwaard Jian is een rechtzwaard met twee snijkanten. Het begin van dit wapen ligt rond 1500 voor Christus. In de Zhou-dynastie werden de eerste koperen exemplaren gemaakt. Later werden ijzeren versies gesmeed. Door de jaren heen zijn er verschillende invloeden vanuit de omringende landen debet geweest aan het uiterlijk van de Chinese Jian. De stijlvormen met de Chinese kungfuwapens hebben alle een eigen benaming. Vaak heeft de naam van zo’n stijlvorm een verwijzing naar de streek waar de stijlvorm ontstond of de omgeving waar het wapen werd gemaakt. De benaming van de Jian heeft echter ook te maken met een diepere betekenis.  

Qinglong jian 青龍剑 is de naam van de Jian-stijlvorm in onze kungfuschool. De vertaling is het rechte zwaard van de blauwe draak. Deze stijlvorm biedt qua beweging voldoende uitdaging om de basistechniek van de Chinese zwaardkunst goed te kunnen meesteren.

 

 

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.