Basistechniek -Jīběn Gōngyì, Inspiraties, Themales Taolu 套路

Vuistzwaaislagen  秋千拳 qiūqiān quán

Na onze laatste themales TAOLU (stijlvormen) wil ik jullie hierbij extra informatie over een oefening meegeven om deze ook zelfstandig thuis te kunnen trainen. Deze routine met vuistzwaaislagen (秋千拳 qiūqiān quán) is een serie van acht opeenvolgende vuisttechnieken uitgevoerd met een zwaaibeweging. Mijn routine is bedoeld om je kracht, balans, lichaamsgevoel en techniek te versterken – zonder partner of materiaal. Elke techniek  kun je zowel links als rechts als solo-oefening maar ook in combinatie uitvoeren. Dit zorgt voor een evenwichtige training van beide lichaamszijden en versterkt je motoriek.

De volledige routine vuistslagen

  1. Binnenwaartse hoekstoot 内勾拳 – Nèi Gōuquán
Stap licht naar achter met één voet in gungbu, draai je heup licht naar binnen en maak een hoekstoot van buiten naar binnen. Denk aan een krachtige zijwaartse hoekstoot om de kaak van je tegenstander te raken.
  1. Opwaartse vuiststoot  上勾拳 – Shàng Gōuquán
Een klassieke vuistopstoot uit het kungfu , met een zwaaibeweging van onder naar boven, gericht op de kin van de tegenstander. Focus bij deze zwaaivuistslag op de heuprotatie en de stuwkracht uit je benen.
  1. Binnenwaartse molenwiekslagen  内旋风拳 – Nèi Xuànfēngquán
Draaiende zwaaislagen, als een molenwiek met beide armen. Je gestrekte armen maken een boog van buiten naar binnen. De voorste vuist eindigt langs het voorste been van je gungbu houding. Hou je schouders los en gebruik de draaiing van je bovenlichaam.

 

  1. Opwaartse gestrekte duimvuist  上扬拇指拳 – Shàng Yáng Mǔzhǐ Quán 
Een bijzondere techniek waarbij je een opzwaaiende beweging met de hele arm van onderen op maakt. Je vuist is gesloten maar met een geaccentueerde duimpositie aan de zijkant van de vuist. De slag beweegt van onder naar boven in een opwaartse lijn richting de zijkant van het hoofd. Het trefpunt van de duim is gericht naar het slaapdeel aan de zijkant van het hoofd.
  1. Neerwaartse geknielde hamerslag  跪下锤击 – Guìxià Chuí Jī
Zak door je standbeen in een knielende positie en breng je vuist als een hamer van boven naar beneden. Deze aanval heeft een rituele kracht en verankert je in de grond. Door de vuist van bovenaf helemaal te laten inzinken kun je ontzettend veel kracht genereren bij het neusbeen van de tegenstander.
  1. Binnenwaartse vuistzwaai   内摆拳 – Nèi Bǎi Quán
Een horizontale zwaai met de binnenkant van de vuist van buiten naar binnen, vlak langs hoofdhoogte. Dit is een vloeiende maar scherpe beweging, alsof je een aanval afsnijdt. Het is doelgericht op de kaaklijn van je tegenstander.
  1. Terugkerende hamervuist   回击锤拳 – Huíjī Chuí Quán
Na een draai van de eerdere slagbeweging breng je de vuist met een hamerbeweging terug, laag (in mabu) en met een krachtige cirkelbeweging richting de buik. Kort, krachtig en direct.
  1. Diagonale vuistslag   斜劈拳 – Xié Pī Quán
De laatste beweging van deze oefening is een diagonale slag van schouder naar tegenoverliggende heup. Visualiseer dat je iets “doorsnijdt” met je vuist – een krachtige afsluiting. Deze techniek wordt ook vaak met een pantervuist uitgevoerd. Trek deze beweging, in een gungbu houding, geheel door tot voorbij je voorste knie.

 

Voorbeweging, balans en lichaamscoördinatie

Een belangrijk onderdeel van deze routine is de voorbeweging met de andere arm. Deze arm beweegt gelijktijdig of net vóór de hoofdslag, en heeft meerdere functies:

  • Op spanning brengen van het lichaam: de contrabeweging zorgt voor een krachtige, veerkrachtige uitvoering.
  • Ondersteuning van de zwaai: door de tegenarm correct te positioneren, verhoog je de snelheid en impact van je slag.
  • Herstel en behoud van balans: de beweging van de andere arm helpt je lichaam gecentreerd te blijven, vooral bij draaiende of knielende technieken.
  • Blokkerende toepassing: de voorarm kan ook worden ingezet om een aanval af te weren of af te leiden voordat je toeslaat.

Door hier bewust op te trainen, ontwikkel jeniet alleen betere slagen, maar ook een sterkere, stabielere lichaamshouding!

Trainingsaanpak

  • Herhaal elke techniek 5 keer aan beide zijden.
  • Begin langzaam en technisch correct.
  • Alle vuisttechnieken kunnen ook los van elkaar worden geoefend.
  • Bouw op naar een vloeiende, ritmische vorm.
  • Adem uit bij elke slag, in bij voorbereiding.
  • Voeg uiteindelijk alle technieken samen tot één continue krachtige bewegingsroutine

Afsluitende woorden

Heb je mijn les gevolgd, dan kun je nu waarschijnlijk de bewegingen van deze zwaaislagen in gedachten nog oproepen en herleiden. Twijfel je over een bepaalde beweging? Verzuim dan niet om te vragen hoe de bewegingsafloop precies is – dat hoort bij goed trainen.

De beschreven routine van vuistzwaaislagen (秋千拳 qiūqiān quán) vormt samen met de routine van de 8 Donderstoten  (八雷拳  ba leiquán) en alle andere combinatie vuiststoten, de kern van onze kungfuschool. Ze zijn een fundament waarop je kungfuvaardigheden groeien, beweging voor beweging.

Deze oefeningen zijn bovendien uitermate geschikt als korte, maar effectieve workout voor de komende zomervakantie – zodat je ook in de zomer je kungfu scherp en krachtig houdt. Zelf gebruik ik deze vuistroutines regelmatig om mijn lichaam te trainen: ze geven me niet alleen fysieke kracht, maar versterken ook mijn kungfugevoel en innerlijke focus.

Ik hoop dat jij er net zoveel energie en inspiratie uit haalt!

Peter

 

KUNGFU WUSHU MAASTRICHT

School voor Chinese vechtkunst onderleiding van Peter van Sint Fiet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.