VEEL GESTELDE VRAGEN

Antwoorden bij drukken button

Wat is KUNGFUWUSHU?

Kungfuwushu (中国功夫武术) is de Chinese omschrijving voor vaardigheden van de traditionele krijgskunst van China. Het gaat om een doorgeleverde trainingsmethode met een geschiedenis van ruim 1500 jaar. Het doel van kungfu was oorspronkelijk voor het vormen van de Chinese krijger. Deze Chinese vechtkunst is gericht op zelfverdediging waarbij er een sterke binding is met Chinese cultuur en haar oude tradities.
Kungfubeoefening is een verzameling van effectieve gevechtstechnieken die leiden tot de zelfontplooiing van de beoefenaar. Het gaat om vaardigheden (krijgshaftige kunsten) met een spirituele achtergrond. Oefeningen ter verbetering van lichamelijke en geestelijke conditie. Het is de moeder van alle Aziatische vechtkunsten.

Wie kan deelnemen aan de kungfulessen?

De kungfulessen zijn voor kinderen en volwassenen. Ze zijn toegankelijk voor iedereen. De minimum leeftijd voor kinderen is 7 jaar en voor volwassenen is er geen bovengrens. Het bepalen van je eigen belastinggrens tijdens de les is de eerste stap naar je bewuste keuze om deel te gaan nemen.
Het lesprogramma voorziet in activiteiten die een bewegingsuitdaging kan bieden voor;
Kinderen
Jeugd
Volwassenen
Ouderen

Hoe lang duurt een les?

De lessen voor kinderen duren 1 uur, volwassenen trainen 1,5 uur.

Hoeveel kost het lidmaatschap?

Lidmaatschap voor onze kungfuschool gaat per kwartaal en wordt vooraf betaald per bank.
Jeugd ( vanaf 7-12 jaar) € 47,50
Volwassenen (vanaf 13 jaar) € 67,50

Lopen lessen heel jaar door?

Onze kungfulessen zijn het hele jaar door met uitzondering van vakanties. In onze schoolagenda staan de vakanties vermeld en de lessen die hiermee vervallen.

Wat voor kleding is nodig?

We dragen een traditioneel kungfu uniform tijdens de lessen. Ons schooluniform bestaat uit een kungfupak, satijnen band en witte feiyue schoenen. Leerlingen dragen een rode band en instructeurs een zwarte band. Het schooluniform staat symbolisch voor het respect naar de kungfuschool, leraar en de Chinese vechtkunst.

Alles is te bestellen via de leermeester;
– Kungfu-uniform vanaf € 45,-
– Feiyueschoenen (wit) € 20,-

Zijn er ook examens?

Onze school heeft een opleidingsplan waaraan beoefeningsniveau’s zijn verbonden. Twee maal jaarlijks zijn er niveautoetsen (kungfu kaoshi 武术考試) voor de leden van onze kungfuschool. Elke deelnemer kwalificeert zich van te voren om hieraan deel te nemen.
Deze vaardigheidstest wordt afgenomen door een commissie van de Federatie voor Chinese Vechtkunst. De overkoepelende bond voor kungfuscholen in Nederland.

Trainen jullie ook met kungfuwapens?

Wekelijks veranderen onze lesthema’s. Een van de lesthema’s in ons lesprogramma is de beoefening van de kungfuwapens. Startende leden worden vechttechnieken met een lange stok aangeleerd. Er zijn solo oefeningen maar ook oefeningen met een partner. Gevorderden leerlingen oefenen daarnaast ook de Chinese zwaardkunst.
De kungfuwapens worden qua toepassing in de volgende categorieën ingedeeld;
Lange handwapens; NanGun 南棍 (zuid Chinese stok), Qiang 鎗 (speer) en Guan Dao 關刀 (hellebaard)
Korte handwapens; Dao 刀 (breedzwaard), Jian 剑 (rechte zwaard) en Hudie Shuangdao 蝴蝶双刀 (korte vlinderzwaarden)
Flexibele handwapens; Dashaozigun 大稍子棍 (tweedelige stok), Sanjie Gun 三節棍 (Driedelige stok) en Jie bian 節鞭 (stalen ketting)

Waarom trainen jullie met kungfuwapens?

De kungfu handwapens hebben tegenwoordig geen functie meer om zich kunnen te verdedigen. Echter voor het meesteren van de Chinese vechtkunst is het oefenen met kungfuwapens een must. Het omgaan met de externe kracht, wisselende afstand en andere lichaamscontrole maken het oefening van de diverse kungfuwapens uitdagend. Deze beoefening heeft een functie als krachttool. Daarbij heeft ieder kungfuwapen zijn eigen specifieke bewegingspatronen. De wapenoefeningen zijn met en zonder partner en zijn bij uitstek geschikt voor het demonstreren van vechtkunstvaardigheden.

Hebben jullie ook dierstijlen?

Onze kungfustijl gebruikt technieken van diverse dierstijlen. Vanuit het verleden hebben diergevechten model gestaan voor het ontwikkelen van de Chinese vechtkunst. De slimme bewegingspatronen en tactieken maakte, vanwege het natuurlijke killerinstinct van de dieren, het bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van een vechtkunst.
De meest bekende 5 dierstijlen in onze school zijn;
Tijgertechnieken
Kraanvogeltechnieken
Slangtechnieken
Luipaardtechnieken
Draaktechnieken

Nemen jullie deel aan wedstrijden?

Wij zijn geen wedstrijdschool en sluiten iedere vorm van competitie uit. We bewandelen een weg die gedrag en mentaliteit vormen zonder ego. Het meesteren van vechtvaardigheden met een bewustere levensstijl. Wij leggen nadruk op het ontwikkelen van respect voor vechtkunstcultuur en traditie. Deze uitdaging ligt aan de basis van de ethiek die hoort bij de moderne beoefening van traditionele Chinese krijgskunst.