Geen categorie

Hoe deze pandemie ook de kungfuschool hervormt.

De rook rond de pandemie begint langzaam op te trekken en de zomer nadert. Maar het einde is nog niet in zicht: de deuren van onze kungfuschool mogen nog niet open en ik kan ook niet in de glazen bol kijken wanneer we weer wél veilig onze vertrouwde weg in onze Wuguan mogen gaan vervolgen. Toch wil ik nu al iets schrijven over deze periode op afstand, deze periode van onlinekungfulessen.

Contactmoment

De onlinelessen zijn geboren uit noodzaak om tijdens de pandemie het contact met mijn leerlingen niet te verliezen. Van de deelnemers heb ik veel lof en positieve reacties gekregen over deze digitale contactmomenten, die voor hen een positieve houvast bieden in deze moeilijke periode. Ondanks afstand kunnen we tóch samen trainen. Ieder in zijn eigen omgeving met de nodige beperkingen.

Afstand

Maar gaandeweg zijn er vragen bij mij gerezen. Hoe groot is de afstand naar de onlinelessen? Ligt er voor sommigen een digitale drempel? Deze ‘belemmeringen’ kunnen naar mijn idee niet liggen in fysieke zin, maar eerder in mentale zin. Maar is ons online-contactmoment niet te snel op voorhand al veroordeeld en gedegradeerd door het gemis van de live-kungfules in de vertrouwde omgeving?

 

Nieuwe inzichten

Zelf ben ik ook sceptisch geweest over de opstart van de onlinekungfulessen achter een laptop. Maar toch kan ik na deze periode terugkijken op een positieve ervaring die weer nieuwe inzichten voor mij met zich mee heeft gebracht. Het sluit aan bij mijn gedachte dat ontwikkeling vooral te maken heeft met het houden van een open focus en het leren meebewegen met de bestaande regelgeving. In elk geval niet met blijven hangen in negativiteit – in wat nu niet kan – maar met kijken wat wel mogelijk is. Het kunnen loslaten van het vertrouwde biedt ook kansen en nieuwe mogelijkheden. Sterker: ik ben met mijn onlinelessen persoonlijk dichter bij mijn deelnemers komen te staan dan ooit tevoren.

Wuxin (無心 “geen gedachte”)

Mijn kungfuschool kenmerkt zich door een sterke familiale omgeving waarin kungfubeoefening veel verder gaat dan het deelnemen aan een sportieve workout. Het gaat niet om het stillen van een honger naar wekelijkse sportbehoefte, maar om het delen van een gevoel dat kungfubeoefening van origine met zich meebrengt. We zijn het erover eens dat de kern van onze beoefening zit in de combinatie van fysieke en mentale groei doormaken. Aan dit gevoel (deze bezieling) kunnen we ons vasthouden.

Zhōngchéng (loyaliteit”)

Mijn onlinekungfu is behalve een digitale handreiking voor kungfuonderhoud óók een mogelijkheid voor het tonen van loyaliteit naar de kungfuschool. Het gaat in de onlinelessen niet om individuele winst, maar om collectief delen. Een van de moraliteiten die de geest van de Chinese vechtkunst (武德 wǔdé) markeert is namelijk loyaliteit. Een concept dat berust op een balans van daad en wijsheid. Steun vinden en onderling contact houden vind ik de grootste winstpunten van de onlinelessen. Dit onderstreept de diepere zin en gedachte bij alle kungfubroers en -zussen in onze kungfufamilie (xiōngdì-jiěmèi 兄弟姐妹).

Perspectief houden

Hoewel ik vooralsnog niks kan zeggen over het verloop of de tijdsduur van deze digitale begeleiding, blijf ik voorlopig, zolang de deuren van onze kungfuschool voor ons gesloten blijven, online lesgeven. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken in hoeverre hij/zij hierin mee kan gaan. Mijn advies: Probeer de positieve zin hierbij te laten overwinnen en durf over de digitale drempel te stappen.

 

 

Tot slot: De kracht van de bezieling binnen onze kungfufamilie zit in hem in deze periode vooral in digitaal samenzijn.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.