Peter van Sint Fiet

ZWARTE BAND KUNGFU
Biografie

Peter van Sint Fiet (1958) beoefent sinds zijn twaalfde levensjaar de Chinese vechtkunst. KUNGFU WUSHU is voor hem een manier van leven en is bepalend voor zijn levenshouding. Naast zijn deskundigheid in de Chinese vechtkunst (kungfu wushu) en Chinese meditatie (taiji-qigong) heeft hij ook uitgebreide kennis op het gebied van Zuid-Chinese leeuwendans.

Diverse malen bezocht hij verschillende delen van China en verbleef er voor langere tijd om de cultuur en bijhorende tradities te ervaren. Deze culturele achtergrond is in zijn beleving noodzakelijk om het gevoel dat hoort bij de Chinese vechtkunst te leren begrijpen. Op het Taleninstituut te Hasselt bestudeerde hij de Chinese taal om het reizen en het communiceren met de plaatselijke bevolking makkelijker te maken. Niet alleen in China, maar ook in Europa en Amerika heeft hij verschillende leermeesters bezocht om zijn kennis van de Chinese vechtkunst te delen.

Inmiddels is hij al meer dan 35 jaar actief als shifu van zijn kungfuschool met het geven van kungfulessen, stages, masterclasses, demonstraties en lezingen in het binnen- en buitenland. Recent werkte hij mee aan een onderzoek van de Universiteit Maastricht naar de effecten van zijn kungfuclass bij leerlingen in het basisonderwijs.

Peter startte in 1978 de eerste kungfuschool in Maastricht. Naast het lesgeven in zijn school vervult hij ook een bestuursfunctie bij de overkoepelende bond voor kungfuscholen in Nederland (VKS-Zd Nederland).

Samen met zijn zoon Olaf heeft hij door de jaren heen een eigen lesmethodiek ontwikkeld. Olaf doet, vanuit zijn specialistische vakkennis op het gebied van bewegingswetenschappen en moderne didactiek, de old-school bronkennis van zijn vader samensmelten tot een unieke weg bij het aanleren van Chinese vechtkunst. Dit heeft een duidelijk kwaliteitsstempel gedrukt op de kungfulessen bij KUNGFU WUSHU MAASTRICHT.

Schat het oude naar waarde maar omarm het nieuwe – wees als bamboe buig, maar wees ook recht.