Mijn eerste vrijdagavondles stond in het teken van onze kungfuhandwapenbeoefening. Naast technieken met GUN (de lange stok) werden ook technieken met JIAN (het rechte zwaard) en QIANG (de Chinese speer) geoefend. De wapens hebben een werking als extra trainingstool tijdens het oefenenen van deze specifieke vechtbewegingen.

Het werd een avond met veel leermomenten waarbij naast de fysieke inspanning de mentale groei een grote rol speelde. Als extra onderdeel bood ik mijn leerlingen aan zich te onderwerpen aan een analysemoment. Nagenoeg iedereen maakte gretig gebruik van deze kans om voor het oog van de leermeester zijn vaardigheden te demonstreren. Deze extra mogelijkheid om status van beoefening teruggekoppeld te krijgen is met name een confrontatie die een spiegel naar eigen kunnen voorhoudt. Niet de technische analyse van een bewegingsoefening maar de mentale druk die men ervaart in het gekozen moment is onderdeel van het leerproces.

De wijze waarop men kungfu beoefent zit in je hoofd en de daadwerkelijke bewegingsuitvoer komt samen met een eigen gevoel voor de kungfubeweging. Je fysieke en mentale toestand staan centraal voor de mogelijkheden die je hebt qua uitvoer van de beweging. Mijn individuele feedback is bedoeld als sturing aan deze eigen beeldvorming.

Ik vond het mooi om mijn leerlingen al tijdens deze test te zien groeien.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *