Outdoor-kungfu met nieuwe bewegingsuitdaging

Met het opkomen van de zon zaterdagochtend verzamelde een grote groep van mijn gevorderde leerlingen zich voor een outdoortraining aan onze Maasoever. Het was tijd voor Waigong (externe kungfukrachtoefeningen). Deze krachtoefeningen bestaan uit een specifieke kungfutraining die het atletisch vermogen bevordert.

Mijn leerlingen weten dat ik na de vakantie altijd wel weer een nieuwe kungfu-uitdaging voor hen in petto heb. Mijn opvatting over het meesteren van kungfuvechtvaardigheden is immers ook dat je buiten je (bewegings)comfortzone moet durven treden om je verder te ontwikkelen. Met deze gedachte als leidraad stond onze eerste outdoor-kungfu dan ook in het teken van het verbeteren van balans en stabiliteit.

Naast onze gebruikelijke trainingstools voor de Waigong-training introduceerde ik ditmaal Shuidai (水袋), een waterzak die onze balans en bewegingscoördinatie op de proef ging stellen. Op het eerste gezicht een vreemde bagage.

 

Maar mijn leerlingen werden tijdens de oefeningen met Shuidai toch aardig op de proef gesteld om continu focus te houden op hun lichaamshouding en deze te corrigeren als er zich een verstoring in de balans voordeed.

De grote winst van deze specifieke training zit hem vooral in het feit dat het lichaam tijdens de oefeningen continu moet inspringen op een balansverstoring. Het water in de Shuidai klotst immers bij beweging en trekt het lichaam zo aardig uit evenwicht. Om dit goed te kunnen corrigeren worden kracht, spierconditie en balans in de kungfuhouding van mijn leerlingen gevraagd.

Ik vond het mooi te zien dat het gebruik van deze met water gevulde trainingstool zo’n corrigerende werking heeft op de kungfuhouding van mijn leerlingen. Zijzelf waren in ieder geval ook erg enthousiast over deze eerste ervaring met de Shuidai en zijn waterkracht.

Ludiek wil ik hen een van mijn favoriete Bruce Lee-quote’s in dit kader niet onthouden:


The best way of getting athletic!

Peter

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *