Historie van de Lei Tai 擂臺

In de Qin-dynastie (221-206 v.Chr.) vonden de eerste Lei Tai-gevechten plaats. Met name boks- en worstelgevechten tussen keizerlijke soldaten werden op deze zogeheten Lei Tai uitgevochten. Maar wat is nu precies een Lei Tai en waar komt deze Chinese omschrijving vandaan?

Welnu, de Lei Tai 擂臺 is een strijdarena op een verhoging en is onmiskenbaar verbonden met de Chinese vechtkunst. Het is anders dan de gebruikelijke westerse boksring of de hedendaagse UFC-gevechtskooi (octagon). Het is een soort van verhoogd podium als wedstrijdveld, dat niet afgebakend is met een touw of hek. De tegenstander van de Lei Tai af slaan of werpen maakte deel uit van de vechtstrategie. De bewegingsvrijheid en het blijvende risico van vallen droegen bij tot een geheel andere tactiek bij het gevecht.

Taalkundig gezien staat het eerste karakter 擂 [lèi] voor het slaan van de (donder)drum en is lèitái 擂-臺 het Chinese begrip voor een arena. De term dǎ lèitái 打擂臺 is een verwijzing naar het oppakken van een vijandige uitdaging. Om het tijdsbeeld rond het begrip Lei Tai compleet te maken, is het belangrijk te weten dat de beroemde Chinese generaal Zhang Fei gebruikmaakte van een centraal militair trommelplatform om zijn soldaten strategisch tactische bewegingen aan te leren.

Lei Tai wedstrijd

In de periode na 1950 ontstond er een beweging in China om zich niet alleen in persoonlijke duels, maar ook in competitieverband (sport) te gaan meten met andere martial-artsbeoefenaars uit omringende landen.

Op 22 januari 1950 organiseerde de Chinese National Boxing Association de eerste “Taiwan, Hong Kong, Macau Guoshu Competition” in het Sanjun-stadion in Taipei. Verschillende Chinese kungfustijlen namen deel aan deze wedstrijd. Naast de Zuid-Chinese stijlen Wing Chun, Witte kraanvogel, Choy Li Fat en Hung Kuen was ook het Noord-Chinese Shaolin vertegenwoordigd binnen het Chinese team.

Echter vele traditionele kungfuscholen zagen geen heil in deze sportieve competitiedrang en haakten later af als deelnemer.

Regels Lei Tai gevechten

De meeste aandacht bij het eerste Lei Tai-gevecht overzee in 1950 ging vooral uit naar de regels die werden gehanteerd. Na afloop van dit grote toernooi waren deelnemers en meesters het erover eens dat er nog veel verbeterd kon worden. Als alle regels succesvol waren aangepast, zou toekomstige Guoshu-competitie een feit gaan worden. Opmerkelijk in de puntentelling was bijvoorbeeld de regel die het voordeel bij het werpen van een tegenstander hoger waardeerde dan een daadwerkelijke knockdown. Dit betekende dat hoe vaak iemand ook in een ronde een tegenstander neersloeg, dit nooit zoveel punten zou opleveren als bij het werpen van een tegenstander. Deze regel gaf een groot voordeel aan de beoefenaars van Judo, Jiujutsu en Shuai jiao. De Lei Tai-gevechten waren wellicht de eerste vorm van Chinese Mixed Martial Arts…

Uitputtingsslagen

Los van het verbeteren van het puntensysteem moest de organisatie vooral ook leren om de gezondheidstoestand van de deelnemers te waarborgen. Belangrijk aandachtspunt was het hanteren van de juiste gewichtsklassen, lichaamslengte en tijdsduur. Het was namelijk vaak geen eerlijke strijd en hierdoor waren het in het begin vaak verschrikkelijke uitputtingslagen. Zo vochten de vechters op een wedstrijddag drie wedstrijden met verschillende tegenstanders, ongeacht opgelopen blessures. Hierdoor haakten veel deelnemers af. Overigens waren veel van de deelnemers doorgewinterde ex-militairen die juist hun vertier zochten in deze harde strijd.

Bruce Lee

Deze ervaring bracht al vroeg in beeld dat regelgeving en randvoorwaarden van grote invloed zijn op het verkrijgen van de winst in een competitiegevecht. Toen er in 1958 een documentaire werd gemaakt van zo’n Lei Tai-competitie, zou Bruce Lee van deze filmopnamen dan ook een uitgebreide studie hebben gemaakt. Dit materiaal heeft beslist zijn beeld gevormd hoe een en ander het gevechtsverloop bepaalt en wat de zwaktes zijn van de afzonderlijke stijlen onderling. Het is niet vreemd dat zo’n referentie hem heeft geholpen bij het ontwikkelen van zijn eigen vechtkunstvisie.

Los van waar aangedragen ervaringen vandaan kwamen, het is het vermogen tot analyse dat de ware meester maakt…

Absorb what is useful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *