Het meesteren van ontwijken.

Deze week heb ik tijdens mijn lesthema Sanshou (oefening van het vrije gevecht) vooral aandacht besteed aan de techniek van het ontwijken en de afstand die hiermee gemoeid is.

Uitgangspunt bij deze partneroefening zijn een juiste starthouding (kai libu) en een verdediging zonder blokkering. Tijdens deze verdedigingsoefening ligt de nadruk op het verkrijgen van een goede afstand naar een tegenstander toe, met behoud van balans in de houding. Met behulp van bokstechnieken oefenden mijn leerlingen de diverse manieren van ontwijken.

Centraal in de les stond het aanleren van een beweeglijke fundamentele gevechtshouding met een wissel van plotselinge en onregelmatige intervallen. Deze beweeglijkheid tijdens een gevecht geeft immers een goede uitgangspositie voor een snelle tegenactie. Een bewegend doel is bovendien moeilijk te raken en neutraliseert de aanvalskracht. Het gaat er hierbij om om een gevoel te krijgen voor een veilige gevechtsafstand met de mogelijkheid van een goede counter.

Deze opzet leert mijn kungfuleerlingen tevens om inzicht te krijgen hoe diep een tegenstander inkomt en helpt hen gevoel te ontwikkelen voor de reikwijdte van de lichaamswapens. In de les kwamen meerdere ontwijkingstechnieken aan de orde die bij het verdedigen van vitaal belang kunnen zijn.

Met het meesteren van deze vechtvaardigheden word je niet alleen een moeilijk doel om te raken maar kom je ook makkelijk in een positie vanwaaruit je hard kunt terugslaan. Dit uitbewegen moet als natuurlijk gaan aanvoelen en met veel souplesse worden uitgevoerd.

Het aanleren van gevoel voor moment en balans tussen spanning en ontspanning is de kunst. Voor diegenen die aanwezig waren in deze les zal deze korte omschrijving herkenbaar zijn en een samenvatting vormen van mijn leskern.

Veel trainingsplezier, Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *