Aandacht voor kungfugrondtechnieken Ditangfa 地趟法

Deze week is in onze themales zelfverdediging uitgebreid aandacht besteed aan de kungfugrondtechnieken – Ditangfa (地趟法).

Het ging in deze les met name om het leren breken van een val en het wegrollen van een situatie. Deze basisvaardigheid sloot goed aan bij onze vorige lessen klem- en veegtechnieken en het verstoren van de balans bij
een tegenstander. Bij onze partneroefening Kuai Jiao (快跤) is goed valbreken immers een must om blessures te voorkomen.

Vallen moet in een gevecht ook nooit ervaren worden als een verloren situatie, maar als een mogelijke kans om een andere wending aan een gevecht te kunnen (gaan) geven. Vanuit een stabiele gevechtspositie kan de weg naar de grond – bij goede controle – de opening bieden voor een scala aan kungfugrondbewegingen.

 

Enkele basisaandachtspunten tijdens de val zijn: kin naar de borst, krommen van de rug, uitademen en schuin afslaan met de onderarmen bij het contactmoment met de grond. Rompspanning en het leren meegeven in de werptechniek werden in deze themales in verschillende situaties geoefend. Het aanleren van het omgaan met een verstoorde balans, het wegnemen van de angst om te vallen en het leren maken van een veilige val vormden de grote winstpunten van deze technische basisles.

 

Peter

————— KUNGFU WUSHU MAASTRICHT 中国功夫武术馬斯特里赫特 —————

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *